Hvad er en drone? Om droner og UAV'er
   2021/04/10     Vejledninger og viden , Nyheder om droner og robotter    0 Comments
Hvad er en drone? Om droner og UAV'er

Hvad er en drone og en UAV? Hvad bruges droner til og hvilke fordele kan samfundet høste ved brugen af droner? Disse spørgsmål søger vi at besvare i denne artikel.

Ydre rum. Orkankatastrofezoner. Antarktis. Din hoveddør. En af disse destinationer er lidt mindre ekstrem end de andre, men det er pointen for droner. Droner, undertiden benævnt "ubemandede luftfartøjer" eller (UAV'er) er beregnet til at udføre opgaver, der spænder fra det verdslige til det ultrafarlige. Disse robotlignende fartøjer kan findes til hjælp til redning af lavineofre i de schweiziske alper, lige foran din hoveddør, der leverer dine dagligvarer og næsten overalt imellem.

Hvad er en drone?

Oprindeligt udviklet til militær- og luftfartsindustrien har droner fundet deres vej ind i mainstream på grund af de forbedrede niveauer af sikkerhed og effektivitet, de bringer. Disse droner eller robot-UAV'er fungerer uden en pilot om bord og med forskellige niveauer af autonomi. En drones autonomi-niveau kan variere fra fjernstyret (et menneske styrer dronens bevægelser) til avanceret autonomi, hvilket betyder, at den er afhængig af et system med sensorer og LIDAR-detektorer til at beregne dens bevægelse.

Forskellige droner er i stand til at rejse i forskellige højder og afstande. Meget tætgående droner har normalt evnen til at rejse op til 5KM og bruges mest af hobbyister. Droner med tæt rækkevidde har en rækkevidde på omkring 50KM. Kortdistance droner rejser op til 150km og bruges primært til spionage og efterretningsindsamling. Midlertidige droner har en afstand på 400 kilometer og kan bruges til intelligensindsamling, videnskabelige studier og meteorologisk forskning. De langvarige droner kaldes "udholdenheds" droner og har evnen til at gå ud over 650 KM rækkevidde og op til 1KM i luften.

Fordi droner kan styres eksternt og kan flyves i forskellige afstande og højder, udgør de perfekte kandidater til at påtage sig nogle af de hårdeste job i verden. De kan findes ved at hjælpe med at søge efter overlevende efter en orkan, hvilket giver retshåndhævelse og militær et blik mod himlen under terrorsituationer og fremmer videnskabelig forskning i nogle af de mest ekstreme klimaer på planeten. Droner har endda fundet vej ind i vores hjem og fungerer som underholdning for hobbyister og et vigtigt redskab for fotografer.

Drone typer

Drone typer

Single Rotor droner

Enkeltrotor droner ser nøjagtigt ud som små helikoptere og kan være gas- eller eldrevne. Enkeltbladet og evnen til at køre på gas hjælper dets stabilitet og flyver over længere afstande. Disse UAV'er bruges normalt til at transportere tungere genstande, herunder LIDAR-systemer, der kan bruges til at undersøge jord, undersøge storme og kortlægge erosion forårsaget af global opvarmning.

Multi-Rotor Drones

Multi-rotor droner er normalt nogle af de mindste og letteste droner på markedet. De har begrænset afstand, hastighed og højde, men er det perfekte flyvende køretøj til entusiaster og luftfotografer. Disse droner kan normalt bruges 20-30 minutter i luften med en let nyttelast, såsom et kamera.

Fastvinge droner

Fastvinge droner ligner normale fly, hvor vingerne giver liften i stedet for rotorer - hvilket gør dem meget effektive. Disse droner bruger normalt brændstof i stedet for elektricitet, så de glider i luften i mere end 16 timer. Da disse droner normalt er meget større, og på grund af deres design, skal de tage af og lande på landingsbaner, ligesom fly gør. Faste fløj-UAV'er bruges af militæret til at udføre angreb, af forskere til at bære store mængder udstyr og endda af nonprofitorganisationer til at levere mad og andre varer til områder, der er svære at nå.

drone pillar page uses delivery

Droners anvendelsesområder

Militær

Sandsynligvis er den ældste, mest kendte og kontroversielle brug af droner i militæret. Det britiske og amerikanske militær begyndte at bruge meget grundlæggende former for droner i de tidlige 1940'ere for at spionere på aksemagterne. Dagens droner er meget mere avancerede end dronerne fra før, udstyret med termisk billeddannelse, laserafstandsfindere og endda værktøjer til at udføre luftangreb. Den mest fremtrædende militære drone, der er i brug i dag, er MQ-9 Reaper. Dronen måler 11 meter langt, kan flyve 15KM i luften uopdaget og er udstyret med en kombination af missiler og efterretningsindsamlingsværktøjer.

Levering

Leveringsdroner er normalt autonome droner, der bruges til at transportere mad, pakker eller varer til din hoveddør. Disse flyvende fartøjer er kendt som "last mile" leveringsdroner, fordi de bruges til at levere fra butikker eller lager i nærheden. Detailhandlere og dagligvarekæder over hele landet henvender sig til droner som et mere effektivt leveringsalternativ i stedet for at stole på leveringschauffører med ineffektive lastbiler. Disse droner kan bære imponerende 25 kg. varer til din hoveddør uden at du nogensinde behøver at forlade huset. Amazon, Walmart, Google, FedEx, UPS og mange andre store mærker tester i øjeblikket forskellige versioner af leveringsdroner.

Nødberedskab

Nogle gange er det bare ikke sikkert nok til at sende mennesker i en redningssituation på grund af katastrofens omfang eller sværhedsgraden. Det er her, droner kommer ind i billedet. I tilfælde af en omvendt båd eller en druknende person kan embedsmænd smide en autonom undervandsdrone (AUV) i vandet for at hjælpe med redningen. Hvis der er en lavine, indsættes droner for at lede efter dem, der er fanget i sneen. Flyproducenten, Kaman, har endda udviklet en pilotløs helikopter, kaldet K-MAX, designet til at transportere mere end 3.000 kg. last. K-MAX er allerede blevet brugt i Kina og Australien til at hjælpe med at bekæmpe brande.

Ydre rum

NASA og US Air Force har i hemmelighed testet ubemandede droner rettet mod rumrejser. X-37B UAV er luftvåbnets ultrahemmelighedsfulde drone, der ligner en miniature-rumfærge. Den har stille og roligt cirkuleret jorden rundt i de sidste to år og sat rekord for den længste flyvning fra et ubemandet fly (mere end 719 dage). Selvom det er vagt, har luftvåbenet sagt "de primære mål for X-37B er todelt: genanvendelige rumfartøjsteknologier til Amerikas fremtid i rummet og driftseksperimenter, som kan returneres til og undersøges på Jorden." Det ser ud til, at droner er blevet en prioriteret, når det kommer til fremtiden for pladsudforskning og innovation.

Dyreliv og historisk bevarelse

Droner er et billigere og mere effektivt alternativ til bevarelse af vilde dyr. Det er næsten umuligt at spore dyrelivspopulationer hos mennesker på jorden. At have et blik mod himlen gør det muligt for naturbeskyttelse at spore roaminggrupper af dyr lige fra orangutanger i Borneo til Bison på de store sletter for at få en bedre idé om deres arts og økosystemers sundhed. Bevaringsdroner er også perfekte værktøjer i kampen mod krybskytteri i Asien og Afrika.

Droner bruges også til genplantningsindsatser over hele verden. Disse droner gennemsyrer skovbunden i skove, der er decimeret af brande, og dropper frøbeholdere fyldt med frø, gødning og næringsstoffer, der hjælper et træ med at rejse sig fra asken. Der har været omkring 300 millioner hektar skovrydet jord siden begyndelsen af ​​1990'erne. Hvad der ville tage mennesker omkring 300 år at genplante skov, kan gennemføres mere effektivt via frøplantnings drone-teknologi.

Endelig er droner også medvirkende til en historisk bevarelsesindsats. Droner bruges til at kortlægge 3D-gengivelser af historiske steder så som Tjernobyl, de antikke græske steder i Efesus, Tyrkiet og jødiske kirkegårde overalt i Europa. Udsigtspunktet giver historiske bevarere evnen til at finde spor om kultur og arkitektur, mens de bruger 3D-billeder til at genskabe mistede steder.

Medicin

Hvordan får man medicinske forsyninger til mennesker i svært tilgængelige områder? Hvilket værktøj kan du bruge til at levere organer til transplantationspatienter? Droner er svaret på begge disse spørgsmål. Lige nu bliver ubemandede luftfartøjer brugt til at levere nødmedicinske forsyninger og gods til samfund uden for elnettet i Alaska. I stedet for at stole på hundeslæder, snescootere eller ambulancer, der ikke kan håndtere sne, stoler alaskanere på, at droner hurtigt modtager livreddende medicinske forsyninger.

Droner tappes også for at levere donerede organer til transplantationspatienter. For nylig blev der skabt historie, da en nyre blev transporteret af en specielt fremstillet drone fra et hospital i Maryland til det næste på knap fem minutter. Dette kunne skære ned på den alarmerende langsomme hastighed, hvormed donationer normalt ankommer (hvis de overhovedet ankommer). Normalt leveres organer via chartrede eller kommercielle flyvninger. Forsinkelser og bortfald i dommen forårsager farlige forsinkelser på to timer eller mere for 4% af alle organudleveringer. Droner kan reducere tiden enormt, samtidig med at de tilbyder en sikrere og sikker metode til organtransport.

Fotografering

Droner har været en velsignelse for fotografer, der bruger UAV'erne til at tage ekspansive luftfotos og vieoer. Har du nogensinde spekuleret på, hvordan det er at få et fugleperspektiv af din foretrukne by, strand eller bygning? Der er droner lavet specielt til fotografering, der giver en ny måde at fotografere nogle af dine yndlingsdestinationer ovenfra.

På Droneland.dk tilbyder vi et bredt udvalg droner til fotografering, inspektion, termisk billeddannelse, undervandsinspektion, drone lysshows og meget mere.

Se alle vores droner her

Share This Post :

Comments

Log in or register to post comments

Seneste nyhedsartikler

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Product added to wishlist
Product added to compare.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen