Guide til at flyve droner i udfordrende miljøer samt vind og kulde

På et eller andet tidspunkt vil enhver dronepilot blive udfordret af krævende omgivelser. Her er en guide til droneryttere, der giver praktiske råd og smarte tricks til at flyve droner under udfordrende vejrforhold som vind, kulde og lignende.

Moderne droneflyvning er i dag så automatiseret, at dronepiloter ofte ikke behøver at gøre meget efter opstigning. Med hjælp fra apps som den gratis DJI Go 4-app, tilpasninger i DroneDeploy, selvflyvende funktioner i Skydio 2 og Autel samt andre teknologier kan mange aspekter af droneflyvning forenkles. Men selvom teknologien hjælper, kan den stadig påvirke billedkvalitet og dronens holdbarhed under ugunstige betingelser.

Her er nogle råd til at tackle udfordrende situationer:

1. Flyvning under ekstrem varme eller kulde

Det er vigtigt at huske, at droner er elektronisk udstyr, når det kommer til temperatur. De to hovedproblemer er batteriets levetid og varmetolerance.

Håndtering af kulde

Normalt vil et dronebatteri falde med omkring 1-2% pr. 30 sekunders aktiv flyvning. Men under kolde vejrforhold kan dette stige til 10% pr. 30 sekunder. En måde at håndtere kulden på er at medbringe ekstra batterier og opbevare dem varmt, f.eks. i en lomme. Derudover er det vigtigt at skifte batterier, når de når en kapacitet under 70%, for at undgå markant kapacitetstab og mulige skader på dronen.

Håndtering af intens varme

Selvom droner normalt kan fungere i varme temperaturer (f.eks. kan DJI og Autel operere op til 40 grader), kan ekstrem varme i f.eks. bilen og høj luftfugtighed skabe udfordringer. For at forlænge levetiden på dine dronebatterier kan det være en god idé at opbevare dem i en køletaske for at beskytte dem mod fugt.

Derudover bør flyvningerne holdes så korte som muligt, og dine dronens komponenter – drone, kamera, smartphone og batteri – bør regelmæssigt kalibreres.

2. Flyvning omkring tæt vegetation og træer

Hvis du skal flyve i områder med tæt vegetation eller træer, er det vigtigt at være godt forberedt og ekstra opmærksom på selve flyvedagen.

Forberedelse inden flyvning

Det bedste du kan gøre, er at forberede dig på en potentiel ulykke. Dette indebærer at medbringe beskyttelsesskærme til propellerne, ekstra propeller og måske endda en reserve-drone, hvis uheldet skulle være ude. Sørg for, at du har aktiveret GPS-tilstand på din drone for nem navigation samt Return to Home-funktionen, der gør det muligt at kalde dronen tilbage, hvis der opstår problemer.

Opsætning af din droneflyvning

Find det mest åbne område muligt til start og landing. Planlæg derefter en flyverute og et interessepunkt på den bygning eller det område, du ønsker at undersøge. Mange moderne droner, inklusive Autel EVO 2 og DJI Mavic 3-serien, har indbyggede forhindringssensorer i deres software, der hjælper, når dronen flyver i Point of Interest (POI)-tilstand.

Hvad du skal gøre, hvis dronen styrter

Først og fremmest skal du finde din drone. Hvis du er bekymret for, at den kan styrte, f.eks. ind i et træ, skal du sørge for at sikre området under dronen, så ingen kommer til skade. Efter at have sikret området, skal du hente dronen enten selv eller ved at tilkalde en klatrer. Når du har fået dronen tilbage, bør du vurdere skaderne på propellerne og selve dronens krop. Hvis der er synlige skader, bør du skifte til din backup-drone for at fuldføre opgaven og søge teknisk support fra droneproducenten eller din virksomheds drone-supportafdeling, hvis det er relevant.

3. Flyvning under mindre optimale lysforhold

Hvis du flyver under forhold med mindre optimalt lys, enten for lyst eller for mørkt, er der nogle skridt, du kan tage for at sikre, at dine billeder stadig er af høj kvalitet.

Brug af filtre efter behov

Ved kraftig sollys bør du anvende et Neural Density (ND)-filter, der fungerer som solbriller til dit dronekamera. Ved svagt lys bør du justere ISO-indstillingerne, som styrer kameraets lysfølsomhed. Det er en god idé at holde ISO så lavt som muligt for at undgå kornethed, men i situationer med svagt lys kan det være nødvendigt at øge ISO for at få billedet til at lyse op.

Justering af blændeåbning

Blænden styrer mængden af lys, der trænger ind i kameraet. Jo mere åben blænden er, desto mere lys absorberes af kameraet. På meget solrige dage bør du formindske blændeåbningen for at begrænse lysindfaldet, mens du på dage med svagt lys bør åbne den bredere for at maksimere lysindfaldet.

Justering af lukkerhastighed

Lukkerhastigheden bestemmer, hvor længe kameraets lukker er åben, når du tager et billede. En lavere lukkerhastighed betyder mere lys og er ideel i svagt lys. Hvis dine billeder er slørede, kan du prøve at øge lukkerhastigheden for at begrænse mængden af lys, der når billedet.

4. Flyvning i kraftige vindforhold

Vindforhold kan udgøre en betydelig trussel for droner, især da de typisk vejer mellem 1-3 kg og nemt kan påvirkes af vinden.

Undgå kraftig vind og overvåg batterilevetiden

Hvis du lige er begyndt at flyve med droner, er det generelt en god idé at undgå at flyve i vindhastigheder over 4,5-7 m/s. Når du bliver mere fortrolig med droner, kan du muligvis flyve i vinde op til 9 m/s.

Tag højde for vind i forskellige højder

Vindhastigheder varierer betydeligt i forskellige højder. Du kan opleve en vindhastighed på 2-5 m/s nær jorden, der stiger til 22 m/s, når du når en højde på over 60 meter. Når du planlægger dine flyvninger, er det vigtigt at tjekke begge vindhastigheder i forskellige højder og overveje den nødvendige flyvehøjde i forhold til den bygning eller det objekt, du undersøger.

Stabilisér dronen før du tager billeder

Når dronen er i luften, bør du bruge nogle få sekunder på at stabilisere den, inden du begynder at tage billeder. Hvis dronen påvirkes af vinden og er skæv, vil billederne sandsynligvis blive uskarpe, slørede eller af ringere kvalitet, hvilket gør dem ubrugelige fra et 3D-modelleringsperspektiv.

Mennesker bygger bro over teknologigabet

Selvom teknologi ikke kan løse alle problemer, kan dygtig drone-pilotering. Heldigvis er nøglen til at mestre disse udfordringer simpelthen øvelse.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen