Droneregler: Droneflyvning uden C-mærkning i 2024

Fra den 1. januar 2024 træder nye forskrifter i kraft, som vil have indvirkning på brugen af droner uden C-mærkning. Her er en vejledning til, hvordan du kan operere din drone uden C-mærkning i 2024:

Droner med kamera uden C-mærkning

 Selvom du ejer en drone uden C-mærkning, kan du stadig flyve med den fra den 1. januar 2024. Dog er det påkrævet, at du holder en afstand på 150 meter til bebyggelse. Droner uden C-mærkning inkluderer typisk modeller som Phantom-serien, Mavic Pro, Mavic 2, Mavic Air, Mavic Air 2, Air 2S og andre ældre modeller. Hvis du ønsker at undgå dette afstandskrav, vil vi præsentere tre alternative muligheder nedenfor.

1. Mini droner under 250 gram

Har du en drone, der vejer under 250 gram, kan du fortsætte med at flyve som sædvanligt efter den 1. januar 2024. Det er ubetydeligt, om dronen har C-mærkning eller ej. Eksempler på droner under 250 gram inkluderer DJI Mini 2, DJI Mini 3 Pro, DJI Mini 4 Pro og lignende modeller. Du skal blot følge de gældende regler for mikro-droner.

2. STS-01 kursus

En alternativ mulighed for at flyve med droner uden C-mærkning er at deltage i et STS-01 kursus. Hvis du ønsker at flyve tæt på mennesker og bygninger med droner, kræves det, at du gennemfører undervisning inden for denne specifikke kategori. Efter at have gennemført dette kursus kan du ansøge om tilladelse til at flyve med droner, der vejer mellem 0 og 25 kg, i denne specifikke kategori.

3. Ældre dronebeviser

En tredje mulighed for at flyve med din drone uden C-mærkning er at udfylde Trafikstyrelsens online blanket STS-03 og indsende den inden udgangen af 2023. Dette kræver, at du besidder et af de ældre dronebeviser: 1A, 1B eller Kategori 2. Hvis du har et sådant dronebevis, kan du fortsat flyve med både droner uden og med C-mærkning fra den 1. januar 2024. Du kan bruge dit gamle dronebevis/STS-03 frem til 2026. Vær opmærksom på, at STS-03 kun er relevant, hvis du har et dronebevis fra før indførelsen af EU-reglerne. Andre typer certifikater, såsom dronetegn, kan ikke anvendes til STS-03.

Droneregler i 2024

Ønsker du de nye droneregler uddybet, så læs vores uddybende artikel om dronereglerne i 2024.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen