DJI Mini 4 Pro drone anmeldelse, test og review

I løbet af det foregående år tog jeg DJI's seneste forbrugerdrone, Mini 3 Pro, med på en prøvetur. Jeg fløj den under en familie sammenkomst ved siden af en sø; jeg eksperimenterede med de indbyggede "Quick Shots", samt funktionerne ”Rocket” og "dronie"; og jeg gjorde et forsøg (dog uden held) på at få den til at kollidere med træer takket være dens pålidelige forhindringssensorer.

På daværende tidspunkt konkluderede jeg at Mini 3 Pro fremstod som en fremragende drone for nybegyndere og var en værdig opgradering i forhold til daværende DJI Mini 2, grundet dens nemme og brugervenlige betjeningsmetode, problemfri flyvning samt fremragende foto- og videomuligheder.

Mine holdninger er stadig uændrede, men det er beklageligvis ikke længere muligt for mig at anbefale DJI Mini 3 Pro som den ultimative begynderdrone. Dette skyldes, at dens efterfølger, DJI Mini 4 Pro, nylig er blevet frigivet, og denne nye dronelancering fra DJI er nu blevet endnu bedre end forgængeren. DJI Mini 4 Pro kommer med et forbedret forhindringssensor system og forbedret kamera, samtidig med at den fortsat bibeholder sin vægt under de famøse 250 gram og bibeholder dronens samme grundlæggende design. Men er det værd at opgradere fra DJI Mini 3-serien til DJI Mini 4 Pro? Hvis du allerede ejer DJI Mini 3 Pro, er svaret muligvis nej. Men hvis du er ny inden for droneflyvning eller kommer fra en tidligere DJI-model, er DJI Mini 4 Pro dronen, du skal have.

Lad os dykke dybere ned i detaljerne.

Disse ting kunne vi lide ved DJI Mini 4 Pro

Forhindringssensorer overalt

Den mest markante opgradering ved DJI Mini 4 Pro i forhold til DJI Mini 3 Pro, er det nye omni-direktionelle forhindringssensor system. Mini 3 Pro havde sensorer, der opdagede forhindringer foran, bagved og under den men intet på siderne. Dette gjorde det til en spændende oplevelse at flyve dronen sidelæns, da dronen nemt kunne støde ind i et træ eller en lade, hvis man ikke var særligt opmærksom på omgivelserne. Dette er dog ikke længere tilfældet, da DJI Mini 4 Pro har lånt en funktion fra sine større søskende i DJI's sortiment, såsom DJI Air 3 eller Mavic 3 Pro, og nu også har tilføjet sidesensorer. Når du kombinerer denne forhindrignsfunktion med dronens tracking og sporingsmuligheder, får man altså en meget intelligent lille og kompakt flyvende robot.

Sidste uge afprøvede jeg dronen i Gilleleje i Nordsjælland. Ved hjælp af tracking og sporingsfunktionen, også kaldet follow me, fastlåste jeg dronens fokus på mig selv, og bad den om at forblive foran mig, mens jeg gik fra stranden til bilen. Den fløj baglæns, men kom aldrig tæt på at kollidere med noget, selvom jeg virkelig forsøgte. Jeg navigerede den igennem en tæt skov af tætpakkede træer, som viste sig at være en ren leg for DJI Mini 4 Pro. Jeg prøvede at dukke under lavthængende grene i et forsøg på at narre den. Den steg lejlighedsvis op over træet (baglæns, som en slags summende, robotagtig sangfugl) og fulgte mig igen, da jeg kom frem. Jeg behøvede ikke at styre den overhovedet. Jeg bad blot dronen om at koncentrere sig om mig, og det gjorde den til fuld perfektion. Det er denne nemme og brugervenlige flyvning, der blandt andet gør droner så underholdende.

DJI Mini 4 Pro har styr på tingene

Den sporingsfunktion, som dronen anvender, kaldes ActiveTrack 360°, også kaldet follow me, og den er så intelligent, at den endda kan genkende, hvad den skal spore. En person sejlede rundt på sin vandscooter ved stranden, og jeg fulgte ham med dronen. Hver gang jeg trak min finger hen over berøringsskærmen på fjernbetjeningen for at målrette dronen mod vandscooteren, blev sporingsgrænsefladen vist med et lille båd-ikon, som genkendte, at jeg filmede vandsport. Når den sporede mig, blev ikonet ændret til en lille menneskelig figur, der med selvtillid bevægede sig rundt i dronefotografiets nye verden.

Denne autonome sporingsfunktion er en af tre intelligente flyvetilstande, der også omfatter Spotlight og Point of Interest. Disse er ikke nye, men for at opsummere, Spotlight sørger for, at dit mål holdes centralt i billedet, mens du styrer dronen omkring det. Funktionen er velegnet til at følge sport eller optage andre aktionsbilleder. Point of Interest får dronen til at cirkulere omkring et mål, uanset om det er i bevægelse eller står stille. Du har stadig fuld kontrol over dronen.

Disse tre tilstande er funktioner for forhindringsundgåelse og aktive sporingsfunktioner, som vi kender fra DJI Air 3, DJI's næstmest avancerede forbrugerdrone, og DJI Mavic 3 Pro, den mest avancerede og dyre model. Mini 4 Pro befinder sig midt imellem Air 3 og Mini 3, som er DJI's mest grundlæggende forbrugerdrone.

Programmerbare Waypoints og ruter

Ud over sporings- og forhindringssensorerne, er programmerbare ruter, også kaldet ”Waypoints” endelig blevet tilgængelige for DJI Mini Pro-serien. Denne funktion er igen en nedskaleret egenskab fra Air 3 og Mavic 3 Pro, og giver dig mulighed for at planlægge dronens flyverute på det indbyggede kort i appen. Du kan indstille højde, retning og interessepunkter for dronen, afgøre, hvornår optagelsen skal begynde, hvornår den skal stoppe, og hvornår den skal tage billeder.

Du kan oprette en flyveplan ved at undersøge steder på Google Earth. For eksempel planlægger jeg en tur til Skagen i november, og er allerede ved at undersøge flyveruter til de mest populære turistdestinationer. Disse ruter kan gemmes på fjernbetjeningen og indlæses, når du når din startposition. Når du beder dronen om at starte ruten, vil den for det meste flyve selv, og anevende forhindringssensor systemet til at undgå kollisioner, hvis din programmering skulle være unøjagtig. Du bør stadig holde hænderne på styringen, hvis du skal overtage dronens styring, men DJI har gjort det enkelt at flyve og svært at forårsage en kollision.

Anmeldelse af kameraet på DJI Mini 4 Pro

Endelig kommer vi til en anden vigtig faktor at teste, nemlig selve kameraet. DJI har lavet mindre forbedringer i forhold til Mini 3 Pro, som i forvejen allerede var ganske godt. Dronen og kameraet bibeholder den samme 1/1,3-tommers CMOS billedsensor, som optager med 48 megapixels og har en blænde på f/1,7. Kameraet optager i både JPEG og RAW-formater samt i både MP4 og MOV-filformater til video. Du kan optage video i enten "normal" (med overmættede farver og skarphed) eller D-Cinelike, som ser bleg og udvasket ud, når du ser optagelsen direkte fra dronen, men som indeholder langt mere data og giver dig mulighed for professionel farvejustering af optagelsen. Alt dette er det samme som på forgængeren, DJI Mini 3 Pro.

Hvad der adskiller Mini 4 Pro er især dets lukkerhastighed og opløsning. Denne model kan optage videoer i 4K eller 1080p opløsning med billedhastigheder fra 24fps til 60fps og helt op til 100fps, når der optages i 4K slow motion. (Ved 1080p kan du endda optage med en billedhastighed på op til 200fps for silkeblød slow-motion optagelse.) Endelig har dronen fået tilføjet en ny Night mode, der lover at forbedre kvaliteten af optagelser i svagt lys, en funktion, som Mini 3 Pro ikke har.

Når det kommer til zoom, kan du opnå op til 4x zoom, når du optager video i 1080p, og op til 3x zoom ved 4K-opløsning. Når du tager 48-megapixel fotos, er der ingen zoommulighed, men du kan stadig zoome op til 2x, når du fotograferer med 12 megapixels.

Afslutningsvis har Mini 4 Pro mulighed for at vinkle kameraet 90°, hvilket gør det nemmere at optage videoer i vertikal retning. Dette gør det mere praktisk at dele dine videoer på sociale medieplatforme så Facebook, Instagram og TikTok.

Ny fjernbetjening

DJI Mini 4 Pro leveres med to forskellige fjernbetjeningsmuligheder, nemlig RC-2 og RC-N2. Den væsentligste forskel mellem de to er, at RC-2 har en integreret skærm, mens RC-N2 kan forbindes til enten din telefon eller tablet for at vise skærmbilledet. Begge benytter sig af Ocusync 4 transmissionsprotokollen, hvilket sikrer en mere klar og stabil forbindelse sammenlignet med Ocusync 3, som Mini 3 Pro anvendte. Derudover er rækkevidden forøget en smule fra 18 km til 20 km, selvom det stadig kraftigt anbefales at holde dronen inden for synsvidde, når du flyver den.

Batterilevetid

For dem, der allerede ejer Mini 3 Pro, er der gode nyheder, da DJI Mini 4 Pro anvender identiske batterier. Dette betyder, at du kan spare penge, hvis du beslutter at opgradere, da du kan fortsætte med at bruge dine eksisterende batterier. Samtidig betyder dette, at flyvetiderne mellem de to modeller næsten er ens: 34 minutter med det medfølgende batteri og cirka 47 minutter med den valgfrie Intelligent Flight Battery Plus, som dog tilføjer en smule vægt til dronen.

Disse ting kan vi ikke lide ved DJI Mini 4 Pro

Ligesom med sidste års model, var der ikke meget, der skuffede os. Dog oplevede jeg under vores test, at ActiveTrack nogle gange havde svært ved at fastholde et motiv og følge det, især hvis motivet var langt væk og bevægede sig bagved skjul eller forhindringer, så som tætte træer eller en særlig hurtig vandscooter. Når kameraet pegede direkte nedad, bemærkede jeg også, at det nogle gange mistede fokus, hvilket resulterede i slørede videoer. Dette kan potentielt være et problem, men medmindre det skyldtes pilotfejl, er det noget, der sandsynligvis kan løses i en firmwareopdatering.

Konklusion

DJI Mini 4 Pro placerer sig som den mest overlegne mini drone i prisklassen. Selvom DJI Air 3 og DJI Mavic 3 Pro tilbyder bedre kameraer og længere rækkevidde (dog til en højere pris), formår DJI Mini 4 Pro at integrere meget af den samme avancerede teknologi til eksempelvis forhindringsundgåelse, hvilket gør den til et fornuftigt og underholdende valg for droneentusiaster. Hvis du er nybegynder inden for droneverdenen, er denne model det oplagte valg.

Men hvad hvis du allerede ejer en Mini 3 Pro? Overvejer du at opgradere? Her kan du vælge en af de mere prisvenlige Mini 4 Pro udstyrspakker, da størstedelen af udstyret og batterierne er kompatible med begge modeller. Det er værd at bemærke, at forbedringerne på kamerafronten er beskedne, hvilket betyder, at en opgradering primært ville gælde for den øgede rækkevidde og det forbedrede system til forhindringsundgåelse.

Læs mere og bestil DJI Mini 4 Pro

Product added to wishlist
Product added to compare.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen